ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Ο αθλητισμός είναι μια σπουδαία δραστηριότητα για το σώμα και το μυαλό, δυστυχώς όμως συνοδεύεται από τραυματισμούς. Ευτυχώς, η ιατρική περίθαλψη συνεχίζει να βελτιώνεται κάθε χρόνο. Οι επαγγελματίες υγείας, όπως ο φυσιοθεραπευτής σας ή ο ορθοπεδικός ιατρός, ασχολούνται με την θεραπεία των αθλητικών κακώσεων και έχουν την εμπειρία να σας οδηγήσουν γρήγορα και σωστά στην οδό της αποκατάστασης.

Σπάρταθλος 2015
Σπάρταθλος 2015

Στο κέντρο μας έχουμε εμπειρία και γνώση των τελευταίων τεκμηριωμένων πρακτικών, για εξειδικευμένη αξιολόγηση των τραυματισμών στον αθλητισμό. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά «hands-on» τεχνικές διαχείρισης και πρωτόκολλα άσκησης για να βοηθήσουμε την αποκατάσταση αλλά και την πρόληψη των αθλητικών κακώσεων. Υπάρχει μια πλειάδα τεχνικών αλλά και μηχανικών βοηθημάτων στην καθημερινή φυσιοθεραπευτική πρακτική αλλά η εμπειρία είναι αυτή που μπορεί να κάνει την διαφορά. Η διευθύντρια του κέντρου Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι η ίδια ενεργή αθλήτρια δρόμων αντοχής και υποστηρίζει φυσιοθεραπευτικά τον Γ.Α.Σ Χολαργού αλλά και αθλητές υπεραποστάσεων όπως τον Σπάρταθλο.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή επιπλοκών και καθυστερήσεων στην αποκατάσταση. Παρουσιάζουμε μερικά προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να έχετε κάποιο τραυματισμό. Ενώ κάποιοι τραυματισμοί γίνονται αμέσως εμφανείς με έντονο πόνο και ίσως οίδημα, άλλοι μπορούν να έχουν προοδευτική εμφάνιση και σταδιακά να χειροτερεύουν. Αν δεν δώσουμε προσοχή στο δεύτερο τύπο τραυματισμού είναι δυνατή η εμφάνιση χρόνιου πόνου.

1. Πόνος στις αρθρώσεις. Ο πόνος ιδιαίτερα στις αρθρώσεις του γόνατος, του αστραγάλου, αγκώνα και του καρπού, δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Επειδή οι αρθρώσεις αυτές δεν καλύπτονται από μυες, η παρουσία πόνου σπάνια είναι μυϊκής προέλευσης. Πόνος στις αρθρώσεις που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες απαιτεί επαγγελματική αξιολόγηση.

2. Επώδυνη Ευαισθησία. Εάν μπορείτε να προκαλέσετε πόνο ασκώντας ήπια πίεση με το δάκτυλο σε ένα συγκεκριμένο σημείο ενός οστού, μυός ή αρθρώσεως, είναι ενδεικτικό τραυματισμού που μπορεί να είναι σοβαρός.

3. Πρήξιμο. Σχεδόν όλες οι μυοσκελετικές κακώσεις προκαλούν οίδημα. Το οίδημα συνήθως είναι αρκετά εμφανές, μπορεί όμως να αντιλαμβανόμαστε κάποιο σημείο του σώματος σαν είναι υπό τάση χωρίς οπτικά να υπάρχει ένδειξη οιδήματος. Συνήθως το οίδημα συνοδεύεται από πόνο, ερυθρότητα και θερμότητα.

4. Μειωμένο εύρος κίνησης. Ένδειξη τραυματισμού μπορεί να είναι το μειωμένο εύρος κίνησης σε μια άρθρωση έστω και αν δεν συνοδεύεται από οίδημα. Είναι χρήσιμο λοιπόν να συγκρίνουμε συμμετρικά τις αρθρώσεις για τον εντοπισμό διαφορών.

5. Μυική Αδυναμία. Η συμμετρική σύγκριση μυικών ομάδων για την ανίχνευση μυικής αδυναμία μπορεί να γίνει εκτελώντας την ίδια εργασία. Μπορείτε να δοκιμάσετε να σηκώσετε ένα βάρος πρώτα με το δεξί χέρι και μετά με το αριστερό ή να δοκιμάστε να τοποθετήσετε το σωματικό βάρος στο ένα πόδι και στη συνέχεια το άλλο. Μια διαφορά στην μυική ικανότητά σας μπορεί να είναι ένδειξη συγκαλυμμένου τραυματισμού.