Το Biokinesis.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη παροχή των υπηρεσιών του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.

Πατήστε "Συμφωνώ" για να μην εμφανίζεται αυτό το μήνυμα.

Επιλογή αρθρων μου απο την στήλη "στα πιτς" της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Στο τέρμα φθάνεις με αυτούς που σε στηρίζουν.

Σε λίγους μήνες θα έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που έτρεξα στην πανέμορφη Ζήρια. Ενας αγώνας βουνού 30 χλμ. που οι περισσότεροι δρομικοί φίλοι μού έλεγαν να μην το τολμήσω. Αγύριστο κεφάλι όμως, αποφάσισα να τρέξω με μοναδικό στόχο τον τερματισμό. Ιούνιο μήνα οι περισσότεροι βρίσκονται στις παραλίες και εγώ μαζί με άλλους βουνίσιους να ανεβαίνω στη Ζήρια μέσα σε ψιλόβροχο και ομίχλη. Υστερα από 8 χλμ. ανηφόρας φθάνουμε σε υψόμετρο 2.620. Γύρω μου χιόνι, αέρας και κρύο. Πρώτο κακό σημάδι, ένας δυνατός πόνος στους μυς της κοιλιάς...... Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

 

 

Μην τρέχεις σαν… σουγιάς

Πόσες κουβέντες δεν έχουν γίνει για την ιδανική στάση (στο τρέξιμο, ε;). Είναι φορές λοιπόν που αισθάνεσαι σαν τον Καρλ Λιούις, αέρινος και ευθυτενής, να τρέχεις σε αγρούς και σε λιβάδια. Αν όμως εκείνη τη στιγμή σε βγάλουν μια φωτογραφία θα δεις πως ίσως έχεις λάθος στήσιμο. Είσαι σκυφτός μπροστά, άρα καταπονείς τη μέση σου. Σήκωσε το κεφάλι, κοίτα μπροστά, χαμογέλα. Εχεις τα χέρια σου κολλημένα πάνω σου με σφιχτές γροθιές. Αν τρέχεις έτσι, σε λίγο θα πονάνε οι ώμοι σου και η πλάτη σου. Ελευθέρωσε λοιπόν τις γροθιές σου και ας κινηθούν τα χέρια σου στον ρυθμό του δρασκελισμού σου....Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

Δρομείς με τρέλα και κορδέλα!

Ετοιμος μπροστά στη γραμμή εκκίνησης, κοιτάς τους υπόλοιπους δρομείς. Είναι εξοπλισμένοι με τζελάκια, μαγνήσια, dry fit ρούχα, σούπερ παπουτσάκια και κάποιοι έχουν κολλημένες στα πόδια τους κάτι πολύχρωμες κορδέλες. Τι είναι αυτές οι κορδέλες πάλι; Μοιάζουν με αθλητές σε… συσκευασία δώρου! Η απάντηση βρίσκεται σε μία λέξη, εγγλέζικη: «taping», από το tape (= ταινία) που εφαρμόζεται σε διάταση του μυός. Σκοπός της είναι να μειώσει τον πόνο, να αφήσει το αιματάκι και την λέμφο να κυκλοφορήσουν ανεμπόδιστα. Επίσης έχει και τη δυνατότητα να ευθυγραμμίσει αρθρώσεις που σε ταλαιπωρούν με τη λάθος θέση του....Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

Το… τάμα και η μέση σου.

Θα νομίζεις εσύ που τρέχεις ότι μόνο τα πόδια σου καταπονούνται και με κάποιο τρόπο θα τα προστατέψεις. Δυο πόδια είναι αυτά, λες. Τα προσέχεις και έτσι θα την σκαπουλάρεις από πόνους και θεραπείες. Αμ, δε. Εκτός λοιπόν από τα πόδια, όταν τρέχουμε κουράζουμε και τη σπονδυλική στήλη.

Σκέψου ότι όση ώρα τρέχεις οι δίσκοι ανάμεσα στους σπονδύλους δέχονται επαναλαμβανόμενες πιέσεις. Την επόμενη φορά που θα τρέξεις σε μια μεγάλη ανηφόρα σταμάτα και δες σε τι στάση είσαι. Ασε, θα σου πω εγώ. Σαν την γιαγιά που ανεβαίνει για τάμα στον Προφήτη Ηλία.... Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

 

Η τροχαντερίτιδα και η… Καλλίπυγος Αφροδίτη.

Καλοκαιράκι, θαλασσίτσα, μπιρίτσες και νησάκια. Αυτά για τους άλλους, για σένα προπονησάρες γιατί έχεις μπει για τα καλά στην προετοιμασία για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Και τρέχεις στα πλακόστρωτα καλντερίμια των νησιών, σε γηπεδάκια της επαρχίας που ο Θεός να το κάνει ταρτάν αυτό που έχουν και δώσ" του χιλιόμετρα και να οι ανηφόρες και να οι κατηφόρες στα λονγκ των Κυριακών....Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

 

Μην τρέχεις για ν’ αδυνατήσεις, τρέξε έτοιμος για να χαρείς.

Σου λένε ότι ένας φίλος φίλου είναι δρομέας, τι εικόνα έρχεται στο μυαλό σου; Ψηλός, αρρενωπός, γυμνασμένος και αδύνατος. Εντάξει το «ψηλός» είναι σχεδόν ρατσιστικό, και οι κοντοί τρέχουν και μάλιστα ίσως πιο καλά. «Αρρενωπός»: αυτό είναι σεξιστικό και το προσπερνώ. «Αδύνατος» όμως; Στάσου σ" αυτό. Είναι γνωστό πως οι αρθρώσεις σου επιβαρύνονται με το τρέξιμο. Τρέχεις μεν αλλά κάνεις τα πάντα για να τις έχεις γερές. Βάζεις πάγους, δυναμώνεις μυς, κάνεις διατάσεις. Αν όμως τρέχεις και κουβαλάς ακόμα έναν εαυτό σου σε βάρος, τότε σύντομα θα έχεις επώδυνες αλλοιώσεις στις αρθρώσεις......Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

Νίκησε τις μικρές ενοχλήσεις πριν είναι αργά.

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: «Από τη σταγόνα που πέφτει τρυπιέται και ο βράχος». Ο βράχος είσαι εσύ, η σταγόνα οι μικρές αλλά συχνές  ενοχλήσεις σε κάποιο σημείο του σώματός σου. Πόσοι από μας δεν έχουμε μια σταθερή ενόχληση στο σώμα μας; Εχει φτάσει πια στο σημείο να είναι η μόνιμη παρέα στο τρέξιμο. Μπορεί να είναι μια ενόχληση στο πέλμα, στον τετρακέφαλο, στους γλουτούς, στο γόνατο. Οπουδήποτε αλλά πάντα σταθερή σε σημείο και εμφάνιση. Αλλες φορές πιο έντονη και άλλες πιο ήπια. Αλλά είναι εκεί και σου θυμίζει πως δεν είσαι άτρωτος. Τι πρέπει να κάνεις;...Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

Πόνος μυϊκός και καθυστερημένος.

«Τρέχω γιατί με κάνει να αισθάνομαι όμορφα και κάθε φορά νιώθω πιο νέος και πιο δυνατός». Καλά, ναι, αυτά τα γράφουμε και τα λέμε στους άλλους. Μεταξύ μας ξέρουμε πως έπειτα από μια έντονη προπόνηση, ύστερα από ένα ατελείωτο λονγκ ή από έναν αγώνα, υπάρχει πόνος! Πόνος σχεδόν σε όλο το σώμα, στις κνήμες νιώθουμε πολλές φορές κάψιμο και η αίσθηση που έχουμε είναι ότι φάγαμε ξύλο.Εχεις δει πώς κατεβαίνεις τις σκάλες έπειτα από Μαραθώνιο; Θυμήσου και τον πόνο στα οστά σου… Αυτός λοιπόν ο πόνος είναι ο γνωστός στον ιατρικό χώρο ως καθυστερημένος μυϊκός πόνος. Εμφανίζεται έπειτα από έντονη άσκηση και στους πρωτάρηδες με το που ξεκινούν να γυμνάζονται/τρέχουν. Γιατί συμβαίνει;...Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

Εκείνο που σε φθείρει είναι η καθημερινότητά σου.

Καθημερινότητα: η συνήθεια πράξεων ή/και σκέψεων που εκτελεί (ή έχει) κανείς μηχανικά, αυτόματα, χωρίς να το συνειδητοποιεί, η ρουτίνα, η καθημερινή επανάληψη πράξεων χωρίς ενδιαφέρον που οδηγεί στη φθορά. Δεν το λέω εγώ, το Βικιλεξικό το λέει. Και είναι αυτές λοιπόν οι καθημερινές πράξεις, ενέργειες, κινήσεις, βρε αδερφέ, που μπορούν να σε οδηγήσουν σε τραυματισμό και να μην μπορείς να χαρείς το τρέξιμο. Γιατί δεν φταίει πάντα η σκληρή προπόνηση ή οι λάθος διατάσεις που θα σε οδηγήσουν σε τραυματισμό. Ενας δρομέας πρέπει να προσέχει το σώμα του όλη τη μέρα για να το έχει ικανό να αντεπεξέλθει όταν θα τρέξει....Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

Ο Διάβολος φοράει… Μόρτον.

Οι δρομείς μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από τα παπούτσια που θα φορέσουμε στις προπονήσεις, στα λονγκ, στις μικρές αποστάσεις, στους αγώνες. Μετά τα τρεξίματα όμως, τι; Συμβαίνει συχνά να φοράμε τα πιο ακατάλληλα υποδήματα για τα κουρασμένα δρομικά πατουσάκια μας. Ανδρες δρομείς, που έπειτα από δύσκολες προπονήσεις εργάζονται με αμφίεση γιάπι φορώντας κοστουμάκι και σκαρπίνι. Γυναίκες δρομείς με ωραιότατα φορεματάκια, για να φαίνεται η γυμνασμένη γάμπα και γόβες, έτοιμες για κάστινγκ στο «Ο Διάβολος φοράει Prada»....Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!

 

 

Οταν το αγκάθι στη φτέρνα δεν είναι από αχινό!

Και έρχεται μια μέρα που νιώθεις ενόχληση στη φτέρνα. Νομίζεις πως υπάρχει πετραδάκι μέσα στο παπούτσι σου και σε τρυπάει. Το βγάζεις, το κοιτάζεις από δω, το κοιτάζεις από κει, τίποτα καθαρό. Αλλά εσύ πονάς, κάτι σου τρυπάει τη φτέρνα όποτε πατάς. Μην είναι αγκάθι; Μπορεί βέβαια να φταίει που είχες πατήσει εκείνον τον αχινό στη θάλασσα και να είναι πραγματικό αγκάθι. Το πιο πιθανό όμως είναι να πρόκειται για άκανθα πτέρνας. Τι είναι πάλι τούτο; Λοιπόν, η άκανθα πτέρνας είναι  συσσώρευση ασβεστίου εκεί που ο ιστός συνδέεται με το οστό της φτέρνας σου. Είδες τι φαντασία ο «κατασκευαστής»;....Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο!