ΣΥΧΝΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΕΩΝ

Στις σύγχρονες πόλεις παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που ασχολούνται με το τρέξιμο μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Στις 8 Νοεμβρίου 2015, περισσότεροι από 16.000 δρομείς (αριθμός ρεκόρ) συμμετείχαν στην ιστορική διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών.

RunnerΣε ιδανικές συνθήκες η προπόνηση και οι αγώνες ενός δρομέα δεν πρέπει να συνοδεύονται από τραυματισμούς και πόνο. Όμως τους περισσότερους δρομείς τους απασχολούν συνεχώς διάφορες ενοχλήσεις που διαταράσσουν την καθημερινότητα τους. Το φάσμα των ενοχλήσεων είναι ευρύ κυμαινόμενο ανάμεσα στην πλήρη ακινητοποίηση του αθλητή από ένα κάταγμα κοπώσεως(stress fracture) και τα ήπια ενοχλήματα από το γόνατο που υποχωρούν μετά από σύντομη ανάπαυση. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων αφορά ενδιάμεσης βαρύτητας καταστάσεις που επιτρέπουν ίσως την προπόνηση ή και κάποιο αγώνα αλλά προβληματίζουν συνεχώς τον δρομέα και μπορούν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες να οδηγήσουν σε επιδείνωση του τραυματισμού.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

 

  biokinesis achilles tenontasΟ Αχίλλειος τένοντας είναι ο μεγαλύτερος τένοντας στο σώμα. Το μεγάλο μέγεθος του σχετίζεται με τις σημαντικές δυνάμεις που μεταδίδει στην πτέρνα στο περπάτημα, το τρέξιμο ή το άλμα. Σχηματίζεται από το συνδυασμό τριών διαφορετικών γαστροκνήμιων μυών που ενώνονται για να σχηματίσουν ένα κοινό τένοντα. Αυτός ο τένοντας καταφύεται στο πίσω μέρος της πτέρνας. Ο Αχίλλειος τένοντας βοηθά στην πελματιαία κάμψη του ποδιού (κλίση των δαχτύλων των ποδιών προς τα κάτω) και βοηθά στην απόσβεση των κραδασμών. Xαρακτηρίζεται από περιορισμένη παροχή αίματος, γεγονός που τον καθιστά επιρρεπή σε εκφυλισμό και τραυματισμούς λόγω υπέρχρησης αλλά και ηλικίας. Το σημείο με την μικρότερη αιμάτωση εντοπίζεται σε μια απόσταση 2-6 cm από την κατάφυση του στην πτέρνα.